SQL #Ders 3 | Veri Tabanı Oluşturma Ve Kaldırma
Merhabalar bu yazımızda sql server dersimizin 3. serisine devam edeceğiz iyi dersler dilerim…
SQL Manager İle Veri Tabanı Oluşturma
Öncelikli olarak işe database(veri tabanı) nasıl oluşturulur bununla başlayacağız. İlk başta basit ve kullanışlı olan sihirbaz yardımı ile veri tabanımızı oluşturacağız. Sol taraftaki Object Explorer Penceresi altından Databases seçeneğine sağ tıklıyoruz. Ardından New Database… diyoruz.
Önümüze bir pencere gelecektir. Bu pencere üzerinde Database name alanına oluşturacağımız veri tabanı adını yazıyoruz. Boşluksuz yazmaya gayret gösterelim ve ilerleyen derslerimizde veri tabanı, tablo isimleri gibi isimleri verirken mümkün olduğunca Türkçe karakter noktalama ve boşluk bırakmamaya özen gösterelim sonrasında önümüze engel olarak çıkmasını istemeyiz. Veri tabanına isim verdikten sonra aşağıdan OK butonuna basıyoruz. Burada ben veri tabanımıza TestVeriTabani adını verdim.
Ve veri tabanımız başarılı bir şekilde oluşturulmuştur…
Bu sihirbaz ile oluşturulan veri tabanının arka planda hangi kodlar kullanılarak oluşturulduğunu öğrenmek veya görmek istersek de izleyeceğimiz yol aşağıdaki gibidir. Veri tabanımızın üzerine sağ tıklıyoruz ardından Script Database as > CREATE To > New Query Editor Window yolunu izliyoruz.
Buradan erişimiz olduğumuz pencerede ise bir takım kodlar göreceğiz. Yukarıda da dediğim gibi bu kodlar bizim sihirbaz ile oluşturmuş olduğumuz veri tabanımızın otomatik olarak oluşumu sırasında gelen bir takım kodlardır şuan için burada sadece CREATE DATABASE ifadesini bilmemiz yeterli olacaktır.
Hatta burada test amaçlı bir adet de kendimiz kod(script) kullanarak manuel bir şekilde sql manager üzerinde veri tabanı oluşturabiliriz. Bunun için;
Kod(Script) İle Veri Tabanı Oluşturma
CREATE DATABASE [VeriTabaniAdi]
/* Yeni Veri Tabanı Oluşturuldu... */
komutunda köşeli parantezler içerisindeki veri tabanı adını değiştirerek resimde gözüktüğü gibi ilgili satırın üzerini faremizin yardımı ile taramamız gerekmektedir ve ardından yukarıdaki Execute butonuna basmamız veya kısayol tuşu olan F5 tuşuna basmamız yeterli olacaktır. Üzerini taramamızın sebebi ise derleyicimizin sayfanın tamamındaki kodları çalıştırması yerine istemiş olduğumuz alandaki kodların çalıştırılmasını sağlamaktır. Kodumuzu çalıştırdıktan sonra Commands completed successfully. mesajını almamıza rağmen Object Explorer penceresinde Database alanımızın altında yeni oluşturduğumuz veri tabanımızı göremeyeceğiz. Bunun sebebi ise Object Explorer penceresi otomatik olarak yenilenmemektedir. Veri tabanını görebilmemiz için mouse ile Database alanına sağ tıklayıp açılır menüden en altta yer alan Refresh menüsüne tıklamamız gerekmektedir.
Veri Tabanını Ortadan Kaldırma(Yok Etme!)
Bu aşamada veri tabanı silme işlemini yapacağız silme işleminden kastımız veri tabanı içerisindeki verileri yani tabloları silmek değil. Veri tabanını fiziksel olarak ortadan kaldırma işlemini yapacağız. Bu işlemi bir iki yolu var. Öncelikli olarak zaten hali hazırda yukarıdaki görsellerde de yer alan veri tabanı oluşturma işlemi ile hemen hemen aynı işlemleri yapacağız. İzlenecek yol şu şekildedir;
Mevcuttaki veri tabanımızın üzerine sağ tıklıyoruz ardından Script Database as > DROP To > New Query Editor Window yolunu izliyoruz. Ardından burada oluşan kod satırın üzerini tarayıp Execute etmemiz yeterli olacaktır.
DROP DATABASE [Test]
GO
/* Veri Tabanı Fiziksel Olarak Kaldırıldı... */
Veya doğrudan veri tabanının üzerine sağ tıklayıp Delete dedikten sonra açılan pencere üzerinden OK butonuna basmamızda yeterli olacaktır. Veri tabanını silmek her zaman daha basit ama geri dönüşü olmayabilir. Basit olmasına nazaran veri kaybı olmaması adına ilerleyen safhalarda silme işlemini yaparken daha dikkatli olmamız gerekebilir.
Dip Not: Veri tabanını silmeye çalıştığınızda ” Msg 3702, Level 16, State 3, Line 5 Cannot drop database “DB” because it is currently in use. ” bu uyarıyı alıyorsanız veri tabanınızın açık olan bir bağlantısı olduğunu veya farklı bir yerde kullanımda olduğunu belirtmektedir ilgili sayfa ve bağlantıları kapatmanız gerekiyor eğer kapatamadıysanız veya kapattınız yine de bu uyarıyı almaya devam ediyorsanız. Sihirbaz üzerinden bağlantıları ve kullanımda olan sayfaları kapatmasını sağlayarak veri tabanını silebilirsiniz. Bunun için üzerine sağ tıklayıp Delete dedikten sonraki gelen pencereden alt kısımda yer alan 2 adet onay kutucuğunu da işaretlemeniz gerekmektedir.
Örnek Resim
Bir sonraki dersimiz de görüşmek üzere…