BAYRAM CONTAY

Yazılım ve teknolojiye dair her şey ilgi alanımızdır.

SQLYAZILIM

SQL’e Giriş #Ders 1 | Çalışma Mantığı ve SQL Server Nedir?

Merhabalar bu yazımda sizlere SQL Server nedir? SQL Server ile neler yapabiliriz SQL Server çalışma mantığı nedir? gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağım. Genel olarak baktığımızda bu eğitim serimizde giriş seviyesi olarak temel anlamı ile SQL Server Sistemini ele alacağız, katılımınız için teşekkürler.

SQL Nedir?

C ve C++ dilinde yazılmış olup Microsoft tarafından satın alınmış olmasıyla birlikte açılımı Structured Query Language (Yapılsal Sorgu Dili) olan bir veri tabanı yönetim sistemidir. Farklı bir tanımda bulunacak olursak; Verilerin güvenli ve bütünlük içerisinde depolanabilmesini sağlayan ve aynı anda birden fazla kullanıcının erişebilmesine olanak sağlayan ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir.

SQL Server İle Neler Yapılabilir?

SQL Server ile veri tabanı yönetim sistemi adı altındaki hemen hemen her şey yapılabilir.
Örnek verecek olursak;

  • Veri tabanındaki verilerin depolanması
  • Veri tabanındaki verilere yeni veriler eklenmesi
  • Veri tabanındaki verilerin güncellenmesi
  • Veri tabanındaki verilerin silinmesi
  • İlişkili tabloların oluşturulması
  • Tetikleyicilerin oluşturulması
  • Prosedürler, Fonksiyonlar oluşturulması
  • vs. vs.

Üstte vermiş olduğumuz örnek maddelerdeki gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinde SQL Server hizmetini kullanabiliriz ama temel anlamda da bakacak olursak verilerin depolanması ve o verilerin uzun vadede istemciler tarafından erişilerek kullanılabilmesini sağlayan programlama dili diyebiliriz yani kısaca değinecek olursak SQL Server giriş bölümü bu kadardı

SQL Server Nedir? Neler Yapılabilir?

Aslına bakacak olursak bu sorunun cevabı üsteki sorularla yakın bir cevap olacak genel olarak baktığımızda sürekli olarak aynı kapıya çıkmaktayız. Peki ya nedir o? Veri Yönetim Sistemi kısacası veri depolama veri yönetimi(silme, ekleme, güncelleme, gibi gibi) unsurları yapabileceğimiz bir hizmet platformu da diyebiliriz. bu hizmeti kullanarak bir çok veri tabanı işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunu eğitim serimizde gördüğünüzde daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum isterseniz diğer derslerimize devam ederek konuyu pekiştirebilmenize yardımcı olmaya çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir